Składniki:
cukinia (średniej wielkości), 1 szt.
pomidory podłużne, 2 szt.
ser sałatkowo - kanapkowy Luxmille, 135 g
ser z przerostem niebieskiej pleśni Delikate, 50 g
czarne oliwki Iberia, 10 -12 szt.
ser gouda serovit, 5 plastrów
śmietana 18% mleczna dolina, 200 g
oliwa z oliwek soleada, 50 ml /6 łyżek
jajka, 2 szt.
sól morska mielona, 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony, szczypta
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
oregano, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Myszków)
(Głosów: 16)
Cukinie i pomidory kroimy na plastry grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy z oliwek Soleado, pokrojone cukinie i pomidory smażymy na patelni z obu stron. Do miski wbijamy 2 jaja dodajemy sól, pieprz, zioła oraz śmietanę. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię i pomidory odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia cukinię, pomidory, pokrojone czarne oliwki, kawałki sera Luxmille i pleśniowego. Całość przykrywamy cukinią i układamy na niej 5 plastrów sera gouda. Jaja ze śmietaną i przyprawami rozlewamy do naczynia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsiusza na 30 - 35 minut.