Składniki:
mąka, 400g
ciepła woda, 0,5szkl.
suche drożdże, 1,5 łyżeczki
cukier, 40g
małe jajko, 1
olej, 47g
maślanka, 50g
sól, 0,5 łyżeczki
masło, 75g
cukier brązowy, 120g
mąka ziemniaczana, 4 łyżeczki
cynamon, 2 łyżki
serek kremowy, 50g
miękkie masło, 40g
ekstrakt waniliowy, 0,5 łyżeczki
miód lipowy, 80g
sok z cytryny, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Renata (Szczecinek)
(Głosów: 84)
CIASTO
W dużej misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i łyżkę przygotowanego cukru. Odstawić na 5-10min., aż drożdże zaczną pracować.W międzyczasie wymieszać razem jajko, maślankę i olej. Do spienionych drożdży dodać resztę białego cukru, sól oraz mieszankę z jajkiem. Wymieszać, dodać mąkę i wyrabiać na wysokich obrotach miksera ok. 5 minut. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok.godzina) .
WYPEŁNIENIE
Masło roztopić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż osiągnie brązowy kolor i karmelowo-orzechowy zapach. Do masła dodać mąkę ziem., brązowy cukier i cynamon. Wymieszać i ostudzić.
ROLLS
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wym. 50x50. Rozsmarować cienko wypełnienie, zostawiając ok. 2cm brzegu. Ciasto zrolować w wałek, pokroić na ok. 10 bułeczek.Przełożyć do wyłożonej papierem formy ok. 24x24 w równych odstępach. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec w 175 stopniach przez 18minut.
KREM
Masło utrzeć z serkiem kremowym. Dodać sok z cytryny, miód, ekstrakt. Ubijać kilka minut do zgęstnienia. Polać gorące rollsy.