Przepis konkursowy

TORT TIRAMISU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Biszkopt: jajka, 6 szt.
cukier trzcinowy, 1 szkl.
mąka pszenna tortowa, 1 szkl.
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
Nasączenie: mocna kawa, 2/3 szkl.
likier amaretto lub kawowy, 2/3 szkl.
kakao, 6 łyżek
Krem: żółtka, 6 szt.
cukier, 6 łyżek
mascarpone, 750 g
Boki i dekoracja: podłużne biszkopty, ok. 300 g
truskawki, 6 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Magdalena (Warszawa)
(Głosów: 167)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub trzech tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Białka ubijać przez około 2 minuty, aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki. Masę wyłożyć do tortownicy lub rozłożyć po równo do 3 tortownic. Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka, jeden duży biszkopt przez około 35 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Jeden duży biszkopt po ostudzeniu przekroić na 3 krążki. Krem: W małym garnku zagotować około 2 szklanek wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 4-5 minut na puszysty krem. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (przez około pół minuty). Dodać ubite żółtka i delikatnie, zgrabnie wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę podzielić na 4 części. Przełożenie: Pierwszy krążek położyć na paterze, skropić kawą wymieszaną z likierem. Wyłożyć jedną część kremu, przez sitko posypać 2 łyżkami kakao. Położyć drugi biszkopt i znów powtórzyć nasączenie, krem i kakao. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć, posmarować kremem. Boki posmarować kremem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem posypać resztą kakao. Dekoracja: Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości i przytwierdzić do boków tortu. Na wierzch tortu położyć truskawki. Przewiązać wstążeczką.
Jesienne figi
Jesienne figi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Miodowa tarta migdałowo-orzechowo-rodzynkowa z sosem pomarańczowym i kiwi
Miodowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1
Mascarponowa przyjemność
Mascarponowa przyjemność
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Roladka drobiowa w sosie chrzanowym z opiekanymi ziemniaczkami
Roladka drobiowa w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 105
Placki ziemniaczane z wkładką
Placki ziemniaczane z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3920
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2