Składniki:
jajka, 5 szt.
mąka ziemniaczana, 1 duża łyżka czubata
mąka krupczatka, 3 łyżki
mąka wrocławska lub tortowa, 1 łyżka
sól, szczypta
cukier, 5 łyżek czubatych
kakao, 1 łyżka
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
ser Delfiko, 1 kg
cukier puder, 1,5 szkl.
sok z cytryny, 1 szt.
olejek cytrynowy, 1 szt.
masło prawdziwe (ma być miękkie), 250 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Grodzisk Wielkopolski)
(Głosów: 25)
Wykonanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, mąkę krupczatkę oraz mąkę wrocławską lub tortową, dodajemy także kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na formę tortową. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 min. Wykonanie masy serowej: Ser, cukier puder, sok z cytryny, olejek cytrynowy i masło, wszystko razem wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Wykonanie Taniego Tortu Serowego: Biszkopt na tort pokroić na 3 równe części. Na pierwszą część biszkoptu nakładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i na nią rozsmarowujemy najpierw 2 łyżki masy serowej, następnie kładziemy konfiturę z czarnej porzeczki albo inny dowolny i przykrywamy trzecią warstwą biszkoptu. Wierzch i boki rozsmarować 1/3 masy serowej. Boki obsypać posypką czekoladową w płatkach lub startą czekoladą. Pozostałą część masy serowej włożyć do worka lub szprycy do strojenia tortu i robimy koronkę na torcie. Środek tortu zdobimy wg uznania. :)
Tort serowy jest tani, bardzo pożywny, szybki i łatwy do wykonania. Smacznego. :)