Składniki:
Świeże grzyby (podgrzybki, borowiki), 1 kg
Cebula pokrojona w kostkę, 1 szt
Natka pietruszki, 2 łyżki
Śmietana 18%, 3 łyżki
Jogurt naturalny, 1 łyżka
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Masło klarowane, 30 g
Czosnek, 2 szt
Piwo jasne, 5 łyżek
Żółty ser w plastrach, 2 szt
Sól, szczypta
Pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Maria (Świętochłowice)
(Głosów: 4046)
Grzyby oczyścić, a następnie umyć i pokroić w plasterki. Włożyć do wody i gotować aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą, dorzucić cebulę i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać posiekany czosnek i grzyby. Całość dusić przez ok 5 min. Po tym czasie dodać piwo i gotować przez następne 10 min, do czasu aż większość płynu odparuje.
W osobnym naczyniu, do śmietany dodać jogurt naturalny i wymieszać z 2 łyżkami sosu z patelni, tak aby śmietana nie zwarzyła się. Całość dodać do reszty sosu na patelni i gotować na średnim ogniu.
Sos doprawić solą i pieprzem oraz dodać natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec dodać pokrojony na kawałki żółty ser, wymieszać i odstawić od ognia. Sos podawać z plackami ziemniaczanymi oraz surówką. Smacznego :)