Przepis konkursowy

SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
schab b/k , 1,5 kg
oliwa z oliwek,
czosnek, 2 ząbki
jabłka , 3 szt
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Danuta (Goździków)
(Głosów: 384)


Zostań mistrzem kuchni

Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Część jabłek pokroić w plastry, resztę na cząstki. Schab ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować.
Zawijaski z szynką i serem
Zawijaski z szynką i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Taka gratka pyszna sałatka
Taka gratka pyszna...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Pomarańczowa poezja smaku
Pomarańczowa poezja smaku
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3990
Zapiekanka mięsno-pomidorowa z pieczarkami
Zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Szybki pożywny tost z jajkiem, sosem i ketchupem
Szybki pożywny tost z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1202
Truskawkowe wspomnienie
Truskawkowe wspomnienie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7