Składniki:
schab b/k , 1,5 kg
oliwa z oliwek,
czosnek, 2 ząbki
jabłka , 3 szt
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Danuta (Goździków)
(Głosów: 384)
Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne.
Część jabłek pokroić w plastry, resztę na cząstki.
Schab ponacinać, ale nie do końca.
W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek.
Wierzch schabu skropić oliwą.
Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop.
Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił.
Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować.