Składniki:
schab bez kości, 500g
szynka serrano, 3 opakowania
ser feta, 1/2 opakowania
riccotta, 1 opakowanie
suszone pomidory, kilka sztuk
zielone pesto, ok.1/3 słoiczka (można mniej)
folia aluminiowa,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Emilia (Węglówka)
(Głosów: 4)
Schab myjemy, kroimy na 2 cm plastry i rozbijamy. Ser feta i riccottę mieszamy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pesto i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a do drugiej wkrawamy suszone pomidory i blenderem miksujemy również na jednolitą masę.Pesto i pomidory dodajemy jak kto woli-żeby było bardziej lub mniej aromatyczne. Na rozbite schabowe rozsmarowujemy po łyżeczce serowej masy. Jedna roladka z zieloną masą, a jedna z czerwoną. Zawijamy każdą roladkę w folię aluminiową i kładziemy na blachę/naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku (ok. 30 min 175-200 st). Można również roladki poukładać w naczyniu i zakryć folią-wtedy można położyć kilka ząbków czosnku i gałązki pietruszki, dają cudowny aromat. Po odwinięciu z powstałego płynu można zrobić pyszny sos (jak ktoś lubi słonawe). SMACZNEGO!