Składniki:
orzeszki pinii (ewentualnie nerkowca), 50 g
parmezan, 50 g
świeża bazylia, 100 g
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 200 ml
sól, szczypta
pieprz, szczypta
suszone pomidory, 80 g
makaron, 500 g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Sylwia (Żarki)
(Głosów: 2)
Suszone pomidorki pokrój np. w kostkę, przełóż do miseczki i zalej 50 ml oliwy. Wstaw do gotowania makaron. Przyrządź pesto. Najpierw do robota kuchennego wrzuć czosnek i miksuj, aż będzie drobno posiekany. Następnie dodaj orzeszki i ponownie zmiksuj, później wrzuć świeżą bazylię i starty ser. Miksuj do uzyskania zamierzonej konsystencji. Dolej 150 ml oliwy z oliwek i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Sprawdź czy pesto jest dobrze przyprawione i dodaj odrobinę soli i pieprzu. Ugotowany makaron odcedź, a około 1\\2 szklanki wody z makaronu dodaj do pesto i wymieszaj, aby było odpowiednio gęste. Następnie makaron połącz z pesto i przełóż na talerze. Dodaj wcześniej przygotowane pomidory oraz kilka listków bazylii.