Przepis konkursowy

ROGALIKI Z JAGODAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 2,5 szklanki
jajka, 2
masło, 10 dag
mleko, 1/2 szklanki
olej, 3 łyżki
cukier, 3 łyżki
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
drożdże, 5 dag
sól, szczypta
śmietana 18%, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Bytom)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże zarabiamy w połowie ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy, aż się ruszą. W reszcie mleka roztapiamy masło i dodajemy olej. W misce łączymy mąkę, sól ze śmietaną, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodajemy przestudzone mleko z masłem i drożdże. Całość dobrze wyrabiamy, jeżeli ciasto jest zbyt plastyczne dodajemy odrobinę mąki. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je i każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na ósemki. Rogaliki pyszne są z jagodami, ale można użyć różnych owoców. Zawinięte rogaliki układamy na blasze (dla koloru można posmarować jajkiem i posypać cukrem) i pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem około 20 min. (zależy od wielkości rogalików).
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mascarpone
Makaron ze szpinakiem,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Pierożki ze szpinakiem
Pierożki ze szpinakiem
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4000
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Tort bezowy z malinami, serkiem mascarpone pod chmurką z czekolady
Tort bezowy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1