Przepis konkursowy

PIEGUSEK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 1 szkl
suchy mak, 1 szkl
cukier, 1 szkl
masło, 200 g
jaja, 4 szt
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
budyń waniliowy, 1 szt
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Lubomino)
(Głosów: 10)


Zostań mistrzem kuchni

Mak opłukać w ciepłe wodzie, po czym starannie go odsączyć. Masło roztopić z 3/4 szklanki cukru ( nie zagotować! ). Dodać mak i jeszcze chwilę podgrzewać ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałą, 1/4 szklanki cukru. Połączyć z przestudzoną masą makową. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i dodać do powstałej masy makowo-żółtkowej. Podobnie ze szczyptą soli i budyniem. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przelać do keksówki i piec ok.30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Tort kokosowy
Tort kokosowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 126
Zapiekanka twarogowa z warzywami
Zapiekanka twarogowa z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 702
Sałatka Popeya (bo w Szpinaku jest moc)
Sałatka Popeya (bo w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 2
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 402
Pappardelle ze szpinakiem i szynką parmeńską w śmietanowym sosie
Pappardelle ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Faszerowana pierś z kurczaka
Faszerowana pierś z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5