Składniki:
Filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 200 g
Świeży imbir, kawałek
Ząbek czosnku, 3 szt
Jasny sos sojowy, 4 łyżki
Mąka, 5 łyżek
Sos słodko kwaśny,
Sok z ananasów, 1 szklanka
Przecier pomidorowy, 1,5 łyżki
Ocet ryżowy, 1,5 łyżki
Szalotka, 2 sztuki
Cukier , 3 łyżki
Czerwona papryka, 1/2 szt
Ananas, 3 plastry
Marchewka, 2 sztuki
Pędy bambusa, 1/2 szklanki
Mąka ziemniaczana , 1 łyżka
Ryż, 3 woreczki
Kurkuma, 1/2 łyżeczki (wg uznania)
Koncentrat soku buraczanego, kilka łyżeczek
Zwierzaki,
Banan, 1,5 szt
Winogrona , kiść
Mandarynka, 1,5 szt
Ogórek, 1/2 szt
Marchewka, kawałek
Jabłko czerwone, 1,5 szt
Jabłko zielone, 1/2 szt
olej do smażenia, wg uznania
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę
Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym. Oczyszczamy pierś kurczaka kroimy i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na złoty kolor.
Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, gdy będzie gotowy dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość, dolewamy ocet ryżowy. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, szalotkę w ósemki, marchew w cienkie plasterki. Całość dusimy 5-6 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w wodzie. Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i pędy bambusa pokrojone w niewielkie słupki. Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze kilka minut. .
Ryż gotujemy według przepisu, dzielimy na trzy części i jedną z nich zabarwiamy kurkumą, drugą koncentratem soku buraczanego, a trzecią pozostawiamy białą. Ryż przekładamy do kieliszków i stożki wykładamy na talerz obok kurczaka.
Z bananów robimy delfinki, układamy je w winogronach. Z jabłek kwiatki i kolibra, natomiast z ogórka i marchewki księżniczkę żabkę, z mandarynek cudną rybkę. Wszystkie zwierzaki układamy na talerzach. Posłużą nam jako deser i przystawkę.