Składniki:
pieczarki, 560 g
cebula, 1 duża
masło, 30 g
Warzywko, 8 g
sery pleśnowe Turek, 250 g
pierś z kurczaka, 250 g
brokuł, 1 szt
jajka M, 2 szt
mleko, 150 ml
mąka, 1/2 kubka
olej, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Żnin)
(Głosów: 116)
Farsz: Cebulkę siekamy na drobno i szklimy na patelni z masłem. Pieczarki należy drobno posiekać razem z nóżkami [ja obieram dodatkowo kapelusze ze skórki] i wrzucamy do cebuli. Całość musi się poddusić pod przykryciem, aby pieczarki puściły wodę. Rozrabiamy przyprawę Warzywko na intensywny bulion - wystarczy ok 100 ml bulionu. Podlewamy pieczarki i cebulę. Ser pleśniowy rozrywamy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kosteczki i smażymy osobno na oleju, aby się zrumienił, a następnie dodajemy do farszu, uważając, by nie dodać oleju. Do całości dokładamy wcześniej ugotowany i posiekany drobno brokuł. Można posiekać także miękkie części łodyżek.
Naleśniki: robimy ciasto na naleśniki. Powinno być ono dość rzadkie, aby naleśniki były duże i sprężyste oraz nie rozrywały się przy zawijaniu farszu.
Farsz układamy na naleśnikach i składamy brzegi, formując kwadracik. Brzegi naleśników podkładamy pod spód, aby naleśniki się nie rozwijały.
Smacznego!