Składniki:
polędwica wieprzowa, 500 g
musztarda miodowa, 2 łyżeczki
boczek wędzony w plastrach, 90 g
kasza pęczak, 2/3 szklanki
białe wytrawne wino, 1 szklanka
szalotki, 2 duże
czosnek, 1 ząbek
bulion warzywny, około 1 litra
długodojrzewający twardy ser, około 100 g
kurki, 200 g
kolendra, 1 pęczek
masło, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Kinga (Bydgoszcz)
(Głosów: 5)
Polędwiczkę wieprzową nacieramy musztardą i odstawiamy na dobę do lodówki. Pęczak przepłukujemy w dużej ilości wody. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Połowę szalotki wraz z czosnkiem przesmażamy na połowie masła, następnie dodajemy kaszę i prażymy razem jakieś 4 minuty. Do pęczaku wlewamy wino i mieszając od czasu do czasu czekamy, aż alkohol odparuje, następnie stopniowo podlewamy kaszę bulionem warzywnym. W międzyczasie oczyszczamy kurki. Polędwiczkę obsmażamy z wszystkich stron i owijamy ją plastrami boczku. Przekładamy mięso do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Na reszcie masła przesmażamy resztę szalotki, gdy się lekko zrumieni dorzucamy kurki, po kilku minutach dodajemy posiekaną kolendrę. Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Gdy kasza jest al dente dodajemy do niej kurki i starty ser. mieszamy do rozpuszczenia sera. Konsystencja kaszy powinna być kremowa. Pokrojone w plastry mięso podajemy w towarzystwie kremowej kaszy.