Składniki:
Masło Extra Mleczna Dolina, 2 łyżki
Szalotka, 1 szt.
Boczek wędzony Nasze Smaki, 50 g
Białe wytrawne wino, 1/2 szkl.
Śmietanka 30% Mleczna Dolina, 1/2 szkl.
Szpinak Baby , 100 g
Małże, 1,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 4069)
Małże dokładnie szorujemy. Odrzucamy otwarte małże chyba, że po ściśnięciu skorupki nie otwierają się ponownie. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę oraz boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy aż nabiorą złotego koloru. Dolewamy wino i redukujemy o połowę. Wrzucamy szpinak, wlewamy śmietankę. Mieszamy aż szpinak zwiędnie i dodajemy małże. Gotujemy je pod przykryciem ok. 3 min i mieszamy starając się żeby małże ze spodu trafiły na wierzch. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. Odrzucamy małże, które po tym czasie się nie otworzyły. Serwujemy z bagietką.