Składniki:
Biszkopt,
Jajka, 3 sztuki
Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
Mąka pszenna, 3 łyżki
Cukier, 6 łyżek
Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Kakao, 2 łyżeczki
Masa,
Brzoskwinie, 3-4 sztuki
Cukier z wanilią, 2 łyżki+ 1 łyżeczka
Śmietana 30%, 250g
Śmietan-fix, 1 sztuka
Żelatyna, 2 łyżki
Dodatkowo,
Brzoskiwnia, 1,5 sztuki
Wiórki kokosowe, 2 łyżki
Srebrne perełki,
Biszkopt: obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień.
Masa: brzoskwinie obrać, pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać cukier z wanilią i zmiksować na gładką masę
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na bok aby trochę przestygła. Następnie cienkim strumieniem wlewać ja do zmiksowanych brzoskwiń cały czas mieszając aby nie potworzyły się grudki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem.3-4 łyżki ubitej śmietany odłożyć do lodówki. Na koniec stopniowo wlewać brzoskwinie cały czas mieszając mikserem. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Jeden odłożyć na bok a dwa pozostałe przyciąć tak aby miały średnicę 14 cm i 11cm. Na paterze położyć największy blat i spiąć go obręczą od tortownicy. Nałożyć 1/3 kremu i wyrównać.
Położyć blat o wymiarach 14 cm i znów dać 1/3 kremu. Na koniec położyć ostatni blat i resztę kremu i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Dekoracja: Stężony torcik wyjąć i posmarować wierzch cienką warstwą ubitej śmietany. Na rancie zrobić ozdobne rozetki z reszty kremówki i dać perełki. Owoce obrać, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Ułożyć dekoracyjnie na środku tortu. Boki obsypać wiórkami. Schłodzić jeszcze z godzinę. Smacznego!