Składniki:
ilety z piersi kurczaka,, 2 szt.
płatki migdałowe, 7 dkg.
jajka, 2 szt.
mąka, 2 łyżki
cytryna, 1 szt.
ziemniaki, 1 kg.
tymianek Prymat, 2 łyżki
olej, 3 łyżki
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
ząbeki czosnku, 2 szt.
pikantny ketchup, 3 łyżki
oliwa z oliwek, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
LUCYNA (LIPOWA)
(Głosów: 943)
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, polać olejem, oprószyć solą i tymiankiem. Przemieszać. Ułożyć płasko na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.na ok. 40 min.
W tym czasie przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć koncentrat pomidorowy z ketchupem i oliwą. Dodać czosnek i pieprz kajeński. Doprawić do smaku solą. Kto lubi może dodać sos tabasco. Gotowy sos przelać do sosjerki i odstawić w chłodne miejsce.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć lekko solą i pieprzem.
W głębszej misce rozkłócić jajka, wycisnąć do nich sok z cytryny, dodać mąkę i migdały. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Filety zanurzać w powstałej masie i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złocisty kolor.Usmażone filety wyłożyć na talerze i polać sosem. Resztę sosu pozostawić w sosjerce na dokładkę :). Podawać z upieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z sosem winegret lub musztardowym.
Do dania można podać białe wytrawne lub półwytrawne wino.