Składniki:
filet z piersi kurczaka, 2 sztuki
makaron trójkolorowy świderki, 250 g
papryka czerwona, 0,5 sztuki
papryka zielona, 0,5 sztuki
papryka żółta, 0,5 sztuki
kukurydza z puszki, 3 łyżki
ogórki konserwowe, 3 sztuki
olej, kilka łyżek
oliwki, około 20 sztuk
rukola, kilka listków (opcjonalnie)
sos salatkowy włoski z knorra, 1 opakowanie
woda, 3 łyżki
pieprz, kilka szczypt
czosnek granulowany, kilka szczypt
przyprawa do kurczaka prymat, kilka szczypt
curry, kilka szczypt
sól, szczypta
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i wkładamy do lodówki. W tym samym czasie kroimy filety z kurczaka na kawałki (kostki, paski itd)
Pokrojone mięso obtaczamy w oleju oraz przyprawach. Następnie mięso wrzucamy na patelnię i smażymy na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Co jakiś czas mieszamy. W międzyczasie kroimy paprykę na kawałki i wrzucamy do smażącego się kurczaka. Ugotowany makaron wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojone ogórki, oliwki oraz listki rukoli. Gdy papryka i mięso będą wysmażone dodajemy je do sałatki. Wszystko razem mieszamy. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy według przepisu - mieszamy z trzema łyżkami wody i oleju. Polewamy sosem sałatkę. Podajemy na zimno, ale danie można również podgrzać i podać na ciepło.