Składniki:
rostbef wołowy, 350 g
szalotka, 1 szt
sos worcester, 2 łyżki
musztarda Develey, 1 łyżka
sól, 2 szczypta
pieprz , 2 szczypty
cebula, 1 szt
cukier, 1 łyżeczka
ocet winny, 1 łyżeczka
sos barbecue, 200 ml
sałata, 4 listki
ser żółty, 2 plastry
pikle, 2 szt.
boczek, 2 plastry
bułka razowa do hamburgera, 2 szt.
olej, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Jacek (Jasło)
(Głosów: 73)
Rostbef wołowy mielimy wraz z szalotką. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester oraz musztardą. Ugniatamy i formujemy hamburgery o średnicy 1 cm większej od bułki. Cebulę kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy cukrem, pod koniec dodajemy odrobinę octu. Hamburgery smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 4 min. Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Na dolną połowę wykładamy skarmelizowaną cebulę, listki sałaty, pikle, usmażonego hamburgera, na niego plaster sera, plaster smażonego boczku, wieńczymy sosem barbecue i górną połową bułki. Można podawać z frytkami.