Składniki:
dorsz atlantycki, 350g
topinambur, 250g
brukselki, 200g
rydze, 10 szt
szynka serrano, 5 plasterków
cytryna, 1 szt
oliwa,
sól, pieprz,
olej orzechowy, kieliszek
kwiaty nasturcji i szczypiorku, do ozdoby
mleko,
masło,
Topinambur obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w mleku 50/50 z wodą i łyżką masła, do miękkości. Filet z dorsza rozmrozić, obmyć zimną wodą i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem i polać olejem orzechowym. Odstawić. Brukselkę ugotować w wodzie z solą i cukrem do miękkości. Odcedzić i przekroić na połówki. Rydze oczyścić. 2 plastry szynki serrano usmażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu aby były chrupkie. Topinambur po ugotowaniu odcedzić i zmiksować na gładką masę z dodatkiem masła i odrobiny soli. Zawinąć dorsza w plastry serrano i układać na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć po około 6 min na stronę w zależności od grubości ryby. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła z dodatkiem oliwy. Smażyć kilka minut oczyszczone rydze. Gdy już będą złociste dodać brukselkę. Z cytryny wykroić fileciki i podzielić na mniejsze części. Podawać przyozdobione kwiatami nasturcji i szczypiorku.