Składniki:
mąka pszenna, 2,5 szkl.
margaryna, 250 g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
cukier puder, 3 łyżki
żółtka, 5 szt.
białka, 7 szt.
cukier, 1 szkl.
budyń śmietankowy (bez cukru), 3 szt.
olej, 0,7 szkl.
maliny, 500 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Edyta (Mochowo)
(Głosów: 253)
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę o wymiarach ok. 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć/pokruszyć większą część ciasta, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec powoli wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny, a na koniec lekko je docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 minut (zarumieni się ładnie z wierzchu na złoty kolor).
SMACZNEGO!