Składniki:
Jabłka kwaskowate, starte na dużych oczkach , 5 szt.
Cynamon, 1 łyżka
Cukier, 1 łyżka
Masło, 1 łyżka
Mąka pszenna, 1 szkl.
Mąka ziemniaczana , 1/2 szkl.
Cukier, 3/4 szkl.
Cukier wanilinowy , 16 g
Jajka, 5 szt.
Masło roztopione, ostudzone , 200 g
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Mszana Dolna)
(Głosów: 34)
Jabłka przesmażamy na maśle z cukrem i cynamonem, często mieszając.
Składniki na biszkopt:
• 1 szklanka mąki pszennej przesianej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej przesianej
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 5 jaj
• 200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijam białka na puszystą pianę, dodaję cukier, ponownie ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się puszysta i lśniąca.
Do masy wsypuję mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i na koniec wlewam przestudzone masło, łączę składniki.
1/3 masy wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę lub tortownicę, wyrównuję powierzchnię łopatką i daję do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Kiedy ciasto lekko się zetnie i przyrumieni, wyciągam z piekarnika i wykładam na ciasto przesmażone jabłka. Na jabłka daję pozostałą część masy biszkoptowej, wyrównuję i ponownie daję do piekarnika. W moim piekarniku ciasto piecze się ok. 30 min. w blaszce i 35 min. w tortownicy w temp. 190 stopni. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Życzę Smacznego!