Składniki:
dynia ze skórą, po wydrążeniu , 2 kg
mleko kokosowe, 1 puszka
sos sojowy jasny, 3-4 łyżki
bulion warzywny, 3/4 szkl.
zmiażdżone ząbki czosnku, 2
imbir w proszku, 1/2 łyżeczki
chilli w proszku, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ilona (Kielce)
(Głosów: 19)
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, na blaszce do pieczenia układamy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka, ok. 40-50 min. Studzimy.
Każdy kawałek dyni obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka.
Do dyni dolewamy mleko kokosowe i całość miksujemy na gładki krem.
Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość 15-20 minut.
Gorącą zupę podajemy np. z kawałeczkami tofu, szczypiorkiem i odrobiną kokosowej śmietanki.