Składniki:
jajka, 5 szt.
mąka pszenna, 5 łyżek
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
cukier, 1 szkl. + 3-4 łyżki do budyniu
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 2 łyżki
cukier waniliowy, opakowanie
sól, szczypta
mleko, 1 l
masło, 200 g
budyń śmietankowy, 1 opakowanie (duże)
owoce sezonowe, 1 - 1,5 kg
galaretki, 3 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Martyna (martyna.bobinska@op.pl)
(Głosów: 9)
Najpierw wykonujemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli i stopniowo cukier. Do ubitych jajek dodajmy żółtka i ponownie miksujemy. Do gotowej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Łyżką mieszamy dokładnie do połączenia składników. Spód tortownicy (o średnicy 30 lub 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Biszkopt trzeba sprawdzić patyczkiem, jeżeli na patyczku nie pozostaje ciasto to jest gotowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Przez ten czas wykonujemy masę budyniową. Zagotowujemy mleko, odlewamy troszkę, aby rozpuścić w niej budyń w raz cukrem i wlewamy do gotującego mleka, gotujemy budyń. Zdejmujemy z gazu, studzimy. Następnie miksujemy masło, dodajemy porcjami budyń.
Biszkopt dzielimy na wzdłuż na połowę, wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą połową ciasta i wykładamy resztę masy budyniowej. Przygotowujemy mus - owoce blendujemy - w moim przypadku to truskawki albo maliny. Wstawiamy na gaz, aż mus się zagotuje, dodajemy galaretki - według uznania jaki smak. Wylewamy na ciasto z masą budyniową i wstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Smacznego!