Składniki:
Jajka L, 7 szt.
Cukier, 7 łyżek
Mąka tortowa, 5 łyżek
Kakao gorzkie, 3 łyżki
Proszek do pieczenia, płaska łyżeczka
Cukier, 150 g
Czekolada gorzka, 5 szt.
Śmietanka kremówka 30%, 350 ml
Śmietanka kremówka 30%, 330 g
Masło, 100 g
Cukier puder, 3 łyżki
FIX do śmietany, opakowanie
Serek Mascarpone, 150 g
Jajka M, 6 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Joanna (Katowice)
(Głosów: 17)
TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MASĄ STRACIATELLA (forma 25 cm) Dzień wcześniej: biszkopty do tortu i mus czekoladowy. Biszkopt biały na spód: Przygotować 3 jajka. Oddzielić białka od żółtek. Nagrzać piekarnik na 180 st. Miksować białka na wysokich obrotach, dodać 3 łyżki cukru (po łyżce w odstępach czasu). Ubijać, aż piana będzie sztywna. W trakcie ubijania dodać 3 żółtka (po jednym). Przesiać przez sitko mąkę (3 łyżki) i troszkę proszku do pieczenia (niecałe płaskie pół łyżeczki)-wsypać do miski z pianą i delikatnie zamieszać, można kilka razy zamieszać mikserem na niskim obrotach (delikatnie, żeby nie zniszczyć piany). Ciasto przelać do formy. Piec maksymalnie 20 minut (wcześniej sprawdzić czy ciasto jest złotego koloru, jeśli brzegi zaczynają za bardzo ciemnieć przed czasem, od razu wyjąć, ponieważ biszkopt za bardzo się wysuszy).
Formę z biszkoptem energicznie odłożyć do ostygnięcia - można wręcz upuścić z wysokości około 50 cm (ciasto łatwiej odejdzie od brzegów i nie opadnie). Biszkopt kakaowy: czynności jak wyżej (inne ilości: 4 białka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki gorzkiego kakao, niecała płaska łyż.proszku do pieczenia). Piec 20 minut, odłożyć do ostygnięcia. Biszkopt kakaowy będzie przekrajany na dwie części na drugi dzień (łatwiej się to robi, jak poleży całą noc pod przykryciem). WAŻNE-nie można uchylać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia biszkoptów! MUS CZEKOLADOWY: zagotować w garnku 2 szklanki wody. Przygotować już sobie 250 czekolady - połamać na kostki, oraz 100 g masła w kawałkach. Do metalowej miski dać 6 żółtek, 50 g cukru, wlać 200 ml śmietanki 30%. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką. W trakcie podgrzewania dodać kakao (przez sitko). Jak masa będzie gorąca (albo jak będzie się przyklejać do łyżki), odstawić. WAŻNE - do miski z masą nie może się dostać ani kropla wody. Dodać od razu masło i czekoladę. Mieszać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Odstawić do wystygnięcia. W oddzielnej misce ubić 3 białka, dodawać po trochę cukier (100 g). Ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.Dodać do masy czekoladowej, delikatnie mieszać aż wszystko się połączy. Mus nałożyć na spód tortu (biały biszkopt). Biszkopt musi być ułożony w obręczy na ciasno, tak żeby mus się nie wylał (taką obręcz można śmiało przygotować z tektury zawiniętej w folię aluminiową :) Na tym etapie przerwa do rana - biszkopt z musem chłodzi się w lodówce, biszkopt kakaowy czeka. Biszkopt kakaowy przekroić na dwa blaty. Jedną część położyć na warstwie musu. MASA STRACIATELLA: ubić śmietankę 330 g (dodać cukier puder-wedle uznania, żeby nie było za słodko i FIX), na koniec ubijania dodać serek Mascarpone. Potrzeć około 3 rzędy czekolady, wiórki wsypać do śmietany – zamieszać. Wyłożyć śmietanę-straciatella na tort, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. POLEWA CZEKOLADOWA (zagotować śmietankę (150 ml), dodać cukier (1 łyżka), dodać czekoladę (150 g). Schłodzić. Obłożyć tort. Jeśli chcemy tort biały, możemy wykorzystać śmietanę-straciatella do obłożenia (w całości lub częściowo), w zależności ile masy wykorzystamy na przełożenie lub proporcjonalnie zwiększyć ilość składników tak, żeby starczyło na wysokie przełożenie i jeszcze na obłożenie. Brzmi skomplikowanie, ale wszystko się dobrze zaplanuje, wychodzi to całkiem sprawnie.