Składniki:
ciasto francuskie, 1 opakowanie
filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 2 sztuki
pasta z suszonych pomidorów z oliwkami Sottile Gusto, 1 słoiczek
ser feta, 1 opakowanie
przyprawa do kurczaka, szczypta
pieprz cayenne, szczypta
sól, szczypta
żółtko - Jaja Ale Jaja, 1 sztuka
sezam, 1 łyżeczka
cebula czerowna, 1 sztuka
szpinak Baby Vital Fresh, 1 opakowanie
czarne oliwki, 5 sztuk
oliwa z bazylią, 1 łyżeczka
krem balsamiczny o smaku cytrynowym, kilka kropel
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Wejherowo)
(Głosów: 612)
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie krótko smażymy z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na każdym płacie kładziemy po środku usmażony filet, który grubo smarujemy pastą z suszonych pomidorów oraz dodajemy pokruszony ser feta. Następnie z obu stron, robimy w cieście francuskim poprzeczne nacięcia. Górną i dolną częścią ciasta zakrywamy kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatamy na wierzchu. Całość smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Na talerzu układamy listki szpinaku, krążki cebuli, pokrojone oliwki oraz ćwiartki pomidorów. Nasze warzywa delikatnie skrapiamy kremem balsamicznym, na górę wykładamy naszego kurczaka w cieście francuskim.