Składniki:
mąka, 2 szkl
woda mineralna gazowana, 250 ml
jajka, 2 szt
sól, szczypta
pieczarki, 1,5 kg
ser żółty, 300 g
cebula, 4 szt
sól, do smaku
pieprz, do smaku
DODATKOWO,
jajka, 4 szt
bułka tarta,
olej, do smażenia
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
ANETA (BRZEG)
(Głosów: 6)
FARSZ: Na patelnie kroimy w piórka obrane cebule. Dusimy, aż się zrumienią, zdejmujemy z patelni. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy na patelnie, na której wcześniej smażyłyśmy cebule. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż woda z pieczarek odparuje (ale nie całkiem, mają być lekko soczyste). Na końcu dodajemy zrumienioną cebule, mieszamy dokładnie. Do miski ścieramy na tarce na dużych oczkach ser żółty. NALEŚNIKI: Z podanych składników przygotowujemy ciast naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. Na ostygnięte naleśniki wykładamy po czubatej łyżce farszu pieczarkowego. Na pieczarki wykładamy starty ser. Zwijamy naleśniki jak tradycyjne krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia panierki. Podajemy na ciepło. Najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym do picia.