Składniki:
Mąka gryczana, 50 g
Mąka kokosowa , 50 g
Soda oczyszczona, 2/3 łyżeczki
Mleko roślinne lub krowie, 200 ml
Jajo, 2 szt.
Jogurt grecki do podania,
Borówki lub dowolne owoce,
Olej (kokosowy) lub masło, do smażenia
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Lucyna (Czarnków)
(Głosów: 46)
Wymieszać składniki sypkie: mąki i sodę. Jajko połączyć z mlekiem i dodać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę mleka.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Należy ją natłuścić i smażyć małe, zgrabne placuszki.
Po usmażeniu przełożyć na talerze. Podawać z borówkami i jogurtem greckim.