Składniki:
Ciasto: mąka pszenna tortowa, 350 g
mąka pszenna pełnoziarnista, 100 g
sól, 1 łyżeczka
drożdże instatn, 2 łyżeczki
oliwa z oliwek , 2 łyżki
ciepłe mleko, 250 ml
Farsz : Szynka maślana Sokołów, 200 g
pieczarki , 200 g
cebula, 1 średnia
ser mozarella, 1 szt
ser camembert, 1 szt
przecier pomidorowy, 2 łyżki
oregano, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
sól i pieprz, do smaku
Składniki na ciasto wsypać do jednej miski i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na kilka chwil. Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić i podsmażyć na łyżeczce oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Szynkę oraz sery pokroić w plastry. Ciasto przedzielić na dwie części i rozwałkować dwa okrągłe placki. Na każdym rozsmarować łyżkę przecieru pomidorowego zostawiając 2-3 cm czystego brzegu. Oprószyć oregano. Wykładać szynkę, podsmażoną cebulkę z pieczarkami oraz sery. Placki złożyć na pół, formując duży pieróg. Zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem i opcjonalnie posypać czarnuszką. Piec 40 min w temperaturze 180 st. C
Smacznego!