Składniki:
mąka na pizzę włoską, 1,5 szklanki
ciepła woda , 0,5 szklanki
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 1/2 łyżeczki
olej, 1 łyżka
drożdże świeże, 25 gram
ketchup, 4 łyżki
mała cukinia, 1 sztuka
piersi z kurczaka, 2 sztuki
papryka czerwona, 1 sztuka
żółty ser, szklanka
czosnek, 2 ząbki
cebula, 1 sztuka
tymianek, 2 gałązki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Słubice)
(Głosów: 551)
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier. W szklance zalać drożdże ciepłą wodą.
Wlać do miski z mąką, dodać olej. Całość zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie na oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić pokrojoną w kosteczkę cukinię. Na koniec wrzucić pokrojoną i obraną ze skórki paprykę oraz gałązki tymianku. Dusić do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę, oprószone solą piersi z kurczaka.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, rozprowadzamy ketchup, warstwę warzyw, na które wykładamy kurczaka. Posypujemy tartym serem. Całość szczelnie zawijamy ciastem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.