Składniki:
mąka, 300 g
masło, 150 g
jajko, 1 sztuka
woda, 3-4 łyżki
leśne grzyby, 500 g
cebula, 1 sztuka
śmietana 12%, 100 ml
natka pietruszki, 1 pęczek
szczypiorek, 1 pęczek
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Elżbieta (Koszalin)
(Głosów: 4032)
Mąkę posiekaj ze schłodzonym masłem, a następnie dodaj jajko roztrzepane z wodą i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Do oczyszczonych grzybów dodaj łyżkę masła, obsmażaj przez 5-10 minut, aż wyparuje z nich sok, dodaj posiekaną cebulę i zieleninę. Dopraw solą, pieprzem i duś jeszcze przez chwilę. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż na formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na tarcie ułóż farsz z grzybów, zalej śmietaną i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Smacznego!