Składniki:
duże ziemniaki, 6 szt.
mięso mielone wołowe, 500 dag.
boczek wędzony plastry , 6 szt.
ser mozarella, 1 szt.
pieczarki, 16 szt.
śmietana 36%, 5 łyżek
warzywa mrożone na patelnię, opakowanie
ząbek czosnku, 2 sztuki
pęczek pietruszki,
pęczek kopru,
mąka, 5 łyżek
kostka bulionowa, 2 kostki
mleko, 100 ml
1/4 kostki masła,
oliwa z oliwek Soleada,
sól,
pieprz,
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy nożem i wydrążamy w nich otwory, do których nakładać będziemy mięsny farsz. Tak przygotowane ziemniaki oprószamy delikatnie solą i odstawiamy.
Mięso mielone wołowe przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i wysmażamy, dodając wyciśnięte ząbki czosnku (w zależności od preferencji smakowych), poszatkowanych kilka liści pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec dodajemy 5 łyżek śmietany i mieszamy do połączenia.
Tak przygotowany farsz nakładamy do każdego z ziemniaków. Na wierzch farszu nakładamy po plasterku mozarelli oraz po plastrze boczku wędzonego. Całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (do miękkości ziemniaka).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy warzywa i podsmażamy do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia obsmażamy z każdej strony pieczarki.
Aby przygotować sos do dania roztapiamy na patelni masło i dodajemy kilka łyżek mąki tworząc tzw. zasmażkę. Aby nie było grudek do mieszania używaj trzepaczki. Dolewaj rozpuszczone 2 kostki bulionu w szklance wody. Następnie dodaj posiekany koperek i 1/4 szklani mleka. Jeżeli lubicie gęstsze sosy możecie dodać w każdej chwili nieco więcej mąki.
Po upieczeniu w piekarniku ziemniaków wykładamy je na talerz, obok wykładamy warzywa a całość lub same warzywa polewamy przygotowanym sosem.
Wszystko przystrajamy natką pietruszki i delektujemy się pysznie nadzianą pyrą;-)