Składniki:
Mąka Złote Pola, 60 dag
Margaryna Kasia, 30 dag
Jaja, 2 sztuki
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Śliwki wg. uznania, 1 kg
Cukier Złota łyżeczka, 50g
Śmietana, 50 g
Kruszonka :,
Mąka,
Margaryna,
Cukier + cukier waniliowy,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Renata (Kłodawa)
(Głosów: 39)
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, cukier, jaja, śmietanę i posiekać margarynę. Wyrobić ciasto i rozłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Umyte owoce ułożyć na cieście. Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę, jeżeli chcemy większą ilość zwiększamy składniki. Wysypujemy na ciasto z owocami. Do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni włożyć blachę z ciastem i piec ok. 50-60 min. w zależności od soczystości owoców. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest bita śmietana.