Składniki:
Piersi z kurczaka, 2 szt.
Szynka babuni, 2-3 plastry
Ser żółty, 2-3 plastry
Bułka tarta,
Przyprawa do kurczaka,
Sól, pieprz,
Mleko,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Emilia (Świebodzin)
(Głosów: 1027)
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy je na większe kawałki i rozbijamy na cienkie kotlety (uważając, by nie zrobić w nich dziury!).
Przygotowane kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dalej układamy na nich plasterek żółtego sera i chudej szynki (np. szynki babuni).
Zawijamy dewolaja. Jeśli kotlet nie chce się trzymać sam, można się wspomóc nitką, albo wykałaczkami.
Tak przygotowany dewolaj obtaczamy w mleku i bułce tartej.
Smażymy kotlety, tak długo, aż nabiorą ładnego złocistego koloru.