Składniki:
polędwica wieprzowa, 500 g
cebula, 2 szt
dynia mała, 1 szt
cukinia, 1 szt
papryka czerwona, 1 szt
pomidory, 6 szt
ziele angielskie, 5 ziaren
liście laurowe, 3 listka
tymianek, szczypta
goździki, szczypta
gorzka czekolada, 4 kawałki
cynamon, szczypta
papryka ostra, 1 łyżeczka
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Mięso pokroić i obtoczyć w papryce słodkiej i ostrej. Następnie podsmażyć na lekko złoty kolor. Pokroić cebule i paprykę. Podsmażyć. Dolać wody i dusić 15-20 minut. Dorzucić mięso i dusić 10 minut. Dynie i cukinie pokroić i dorzucić do potrawy. Dolać trochę wody. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, dodać przetartych pomidorów (lub koncentratu), następnie dusić 20 minut. Na końcu przyprawić pozostałymi przyprawami, cynamonem i rozpuścić czekoladę.