Składniki:
jajka, 6 szt.
mąka ziemniaczana, 60 g
mąka pszenna, 120 g
cukier, 180 g
sól, szczypta
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy, 1
zimna woda, 100 ml
mleczna czekolada-zimna, 125 g
świeży szpinak, 100 g
cukier, 1 łyżka
śmietanka 30%, 100 ml
czekolada mleczna, 150 g
biała czekolada w płatkach, 50 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Dorota (Lublin)
(Głosów: 417)
Pomarańcze umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę( tylko pomarańczową część) na tartce o małych oczkach lub rozdrobnić blenderem. Szpinak umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1/3 zasypać łyżką cukru i dokładnie rozdrobnić blenderem , stopniowo dodając pozostałą część.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Zimną czekoladę 125 g rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
Żółtka zmiksować z 2/3 częścią cukru na kogel-mogel . Dodać skórkę. Wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1/3 cześć cukru i dalej ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Odłożyć 2 łyżki do rozdrobnionego szpinaku i delikatnie wymieszać.
Do pozostałych dodać kogel-mogel, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć. Wlać zimną wodę. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę , do drugiej szpinak z pianą. Dokładnie połączyć. Keksówkę wyłożyć pergaminem . Na dno wlać 1/2 część ciasta zielonego, potem ciasto czekoladowe i na wierzch pozostałe ciasto zielone. Przeciąć nożem od dołu do góry w kilku miejscach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180\\\'C przez ok. 35 - 40 minut. Sprawdzić środek patyczkiem. Polewa czekoladowa: Do śmietanki wrzucić kostki czekolady mlecznej.
Rozpuścić w mikrofali na średniej mocy. Wymieszać, aż będzie jednolita polewa. Jeszcze letni biszkopt wyjąć z formy. Naciąć przez środek wzdłuż pionowo(na 1/3 wysokości, nie przecinając boków). Lekko rozchylić i wlać część polewy. Pozostałą posmarować wierzch i posypać białą czekoladą. Smacznego :)