Składniki:
mleko do ciasta, 1 szkl
mąka do ciasta, 2 szkl
drożdże do ciasta, 5 dkg
sól do ciasta, szczypta
pieczarki, 50 dkg
jajka, 6 szt
natka pietruszki, 1/2 pęczka
średnia cebula, 1 szt
ser żółty, 20 dkg
olej wyborny, 2 łyżki
sól, do smaku
pieprz, do smaku
sok cytryny, do skropienia pieczarek
olej wyborny, do posmarowania foremek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Jadwiga (Koronowo)
(Głosów: 70)
Przygotować ciasto. Mleko lekko podgrzać z szczyptą soli, wylać do miski .W kruszyć drożdże i wymieszać, chwilę pozostawić do wyrośnięcia. Powoli wsypywać mąkę, wymieszać. Część mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć ciasto i dokładnie zagnieść. Kawałkami rozwałkowywać cienko ciasto. Blaszkę do pieczenia babeczek dokładnie posmarować olejem, wyłożyć kawałkami rozwałkowanego ciasta, przygniatając boki widelcem, dno po nakłuwać. Wcześniej przygotować pieczarki. Grzyby umyć, pokroić w cienkie ćwierć talarki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać nożem, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody. Wsypać cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia, przyprawić do smaku solą, pieprzem, pozostawić do przestudzenia. Do przestudzonych grzybów wbić jajka, wsypać natkę pietruszki i 2 łyżki startego sera, wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami. Na ciasto wyłożone w foremce wsypać po łyżeczce startego sera, wlać farsz grzybowo-jajeczny i posypać niewielką ilością sera. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 C i piec 15 min. Jeszcze gorące wyjąć z foremek. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub dodatkiem. Pieczarki proponuję przygotować dzień wcześniej wówczas będziemy mieli ekspresowe danie. Polecam, gdyż są bardzo smaczne i pięknie wyglądają. Od czasu do czasu można sobie przygotować taką nietypową jajecznicę. Ciasto i farsz, który mi pozostaje wykładam na formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm. i mam wówczas jajeczną pizzę.