Składniki:
jajka, 4
szklanki cukru, 3/4
szklanki mąki pszennej, 1/2
szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2
łyżeczka proszku do pieczenia, 1
łyżki wody, 2
płaskie łyżeczki żelatyny w proszku, 3
serka mascarpone, 500g
twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark, 500g
cukru, 100g
słodkiej śmietany 30%, 300g
łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego, 2
słoik wiśni bez pestek (720ml), 1
łyżki mąki ziemniaczanej, 3
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Warszawa)
(Głosów: 72)
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Tortownicę o średnicy 26 cm lub jak w moim przypadku w kształcie serca, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 400 ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki, w formie serca ciasto wyrośnie na większe i ja przekroiłam je na 3 biszkopty. Założyć obręcz tortownicy na spodnim krążku i wylać wiśnie z kisielem. Wstawić na godzinę do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100 g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu.(Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć). Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.