Składniki:
pierś z kurczaka, 2 szt.
mix sałat, 1 op
pestki z dyni, wg uznania
pestki słonecznika, wg uznania
gruszka, 2 szt.
musztarda (sarepska), ok. 3 łyżki
ocet balsamiczny, ok. 5 łyżek
miód lub syrop z agawy, 2-3 łyżki
przyprawa do kurczaka, wg uznania
olej kokosowy lub rzepakowy, do smażenia
cytryna, 0,5 szt (sok)
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Przemysław (Warszawa)
(Głosów: 20)
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu i błon (ewentualnie kostek) pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć przyprawą do kurczaka lub ulubionymi przyprawami i usmażyć na złoto. Wyłożyć na papierowy ręcznik do wystygnięcia.
Sos: Miód lub syrop z agawy, musztardę i ocet balsamiczny rozrobić w kubku lub słoiku.
Mieszankę sałat opłukać (chyba, że tego nie wymaga) i wyłożyć na talerz lub do miseczek. Gruszkę obrać ze skóry, pokroić i ułożyć na sałacie. Polać sokiem z cytryny. Położyć pierś z kurczaka. Posypać pestkami dyni i słonecznika (słonecznik uprzednio można uprażyć na oleju - jest smaczniejszy i nadaje ciekawego posmaku). Polać sosem.
Można opcjonalnie dodać pestki granatu.
Smacznego!