Składniki:
świeży pstrąg, 2 szt
masło, 4 łyżki
cytryna, 0,5
czosnek, 2 ząbki
świeża pietruszka, 1 pęczek
sól morska lub himalajska, do smaku
tymianek, pieprz cytrynowy i kolorowy pieprz świeżo zmielony PRYMAT, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anita (Malbork)
(Głosów: 148)
Świeżego pstrąga dokładnie wyczyścić, umyć i osuszyć.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło wymieszać na jednolitą papkę z posiekaną pietruszką. 1 ząbek czosnku obrać a drugi zostawić w łupince, cytrynkę sparzyć i pokroić w plastry.
Osuszonego pstrąga oprószyć w środku i na zewnątrz solą,pieprzem i tymiankiem. Zewnętrzną stronę ponacinać i wypełnić masłem pietruszkowym. Do środka rybki wrzucić obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku. Skropić pstrąga cytryną. Na wierzch położyć drugi ząbek czosnku przekrojony na pół ale w łupince. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.Odstawić na pół godz. do lodówki, po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok 15-20 min. Smacznego.