Składniki:
250 g mąki,
25 g drożdży,
140 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
100 g szynki maślanej Sokołów,
100 g świeżego szpinaku,
150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
200 g sera żółtego Światowid,
1 jajko,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
(Głosów: 0)
Drożdże utrzyj z ciepłą wodą i cukrem, odstaw aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrób ręcznie, aż powstanie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie, lśniące i powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230 ˚C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki przez około 3 min. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 min. Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Na brzegi ciasta wyłóż 50 g startego sera, a następnie je zawiń tak, by powstał serowy rant. Na wierzch wyłóż podsmażone składniki, następnie pokrojoną drobno szynkę i starty ser. Wstaw do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjmij, wbij delikatnie jajko i wstaw do piekarnika na 5-7 min. (lub kiedy brzegi się zrumienią). W tym czasie przygotuj banalnie prosty sos. Pomidory odcedź na sitku z nadmiaru wody. Posiekaj, wymieszaj ze utartym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pizzę dopraw sosem.