Przepis Agaty Jędraszczak

MUSZLE LUMACONI Z SOCZEWICĄ I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Zdjęcie przepisu
Składniki:
1 op. makaronu Lumaconi,
1 cebula,
2 szklanki czerwonej soczewicy,
4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem,
ok. 15 dużych oliwek,
¼ łyżeczki suszonej kolendry,
¼ łyżeczki kminu,
4 łyżki tartego sera ‘stary olęder’,
3 łyżki oliwy,
Ostra papryka, sól - do smaku,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
(Głosów: 0)


Zostań mistrzem kuchni

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przyprawy – kumin i kolendrę oraz soczewicę, wymieszaj. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu do miękkości. Przypraw pastą z pomidorów, siekanymi oliwkami, papryką i solą. Makaron ugotuj w osolonej wodzie „al dente”, nafaszeruj przygotowaną soczewicą. Ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą i posyp tartym serem. Zapiecz, aby ser się stopił i danie pozostało ciepłe.