Składniki:
150 g zimnego masła,
250 g mąki,
2 żółtka,
2 łyżki mleka,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
1 puszka mleczka kokosowego House of Asia (400 ml),
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 szklanki cukru pudru,
200 g ciemnej czekolady,
4 łyżki wiórków kokosowych,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
(Głosów: 0)
Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę i zacznij zagniatać rękoma. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj żółtka i mleko. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, pokrój je w plastry i wyłóż formę do tarty (22 cm). Tak przygotowane ciasto schłódź przez godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Spód piecz przez 10 min. „na ślepo”. Następnie zdejmij papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W dużym rondelku wymieszaj mleko kokosowe, mąkę kukurydzianą, ekstrakt i cukier puder. Podgrzewaj aż zgęstnieje, ale nie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj nią kruchy spód. Kiedy przestygnie – wlej wypełnienie. Schłódź dobrze w lodówce, podawaj z wiórkami kokosowymi, lodami lub bitą śmietaną.